septembrie 28, 2008

In zodia cumpenei

Nu stiu daca vi s-a intamplat sa aveti cumpene in viata...ma refer la momente in care ati trecut razant pe langa o mare nenorocire sau ati simtit rasuflarea grea a mortii in ceafa...

Ei bine, cu riscul de a parea melodramatica, va marturisesc ca in vara asta, pe 17 august mai precis, am fost cu un picior in zodia cumpenei si m-am convins, inca o data, ca Dumnezeu ma iubeste si asteapta sa-mi implinesc menirea pe pamant, asa ca nu m-a primit la El inca.
Da, am gresit, am incalcat legile muntelui la o inaltime care nu-ti ofera prea multe alternative. Ca sa intelegeti mai bine patania, va spun doar atat: ma aflam in Austria, pentru prima data la o altitudine de peste 3000 m, pe un munte care in mod normal n-ar fi trebuit sa puna probleme de viata si de moarte nici macar unor straini de locurile acelea, cum eram noi.

In loc sa profitam de o zi superba, destul de rara in conditiile date si sa exploram imprejurimile timp de cateva ore testandu-ne bocancii si betele de trekking pe o zapada de toata frumusetea, am ales sa urcam un varf de 3.333m, pornind de la 3.150m. Nu pare prea periculos, nu? Asa am zis si noi, insa am luat-o pe alta parte decat traseul marcat (care iti taia elanul printr-o placuta de avertizare asupra riscurilor, plasata strategic chiar la intrarea in traseu), tinandu-ne dupa niste urme care la un moment dat s-au pierdut. Singurul moment vesel al excursiei a fost intalnirea cu un iepure alb, care parea ca stie drumul ceva mai bine decat noi, drept care ne-a taiat calea cu o viteza ametitoare...

Apoi am gresit din nou despartindu-ma de Razvan, care a iesit in sa undeva mult deasupra mea, pe un alt traseu, relativ usor. M-am trezit ca intr-un vis urat singura, escaladand niste stanci maro inchis, fixate doar aparent intr-un pamant faramicios, care se surpa sub bocancii mei.

Traseul a devenit tot mai abrupt, de fapt nu era nici un traseu, doar eu, incapatanata sa ajung in saua aflata in apropiere, ma cataram, cu mainile goale, pe niste stanci care se desprindeau tot mai des si tot mai neasteptat. La un moment dat, aflata pe peretele exterior al unei stanci, gasindu-mi cu greu echilibrul deasupra haului care se casca tot mai amenintator sub mine, am auzit un huruit deasupra mea si m-am trezit, asemeni lui Atlas, ca sprijineam 2 pietroaie imense la nivelul umerilor, in timp ce piciorul stang incepuse deja sa-mi alunece pe pamantul inselator... Am facut un calcul rapid: nu puteam tine 20 de kile in brate cu un picior alunecand si cu altul sprijinit precar de o stanca parsiva. Am decis sa scap de ele, creand un culoar intre mine si stanca de care ma tineam cu mainile. Decizia a fost mai mult decat inspirata, insa in cadere unul din bolovani mi-a atins dusmanos piciorul stang, dandu-mi impresia ca mi l-a despicat in doua!

Am ignorat durerea si, cu un efort suprem, m-am strecurat in gaura lasata de cele 2 pietroaie care s-au pravalit cu zgomot in vale. Nu era nimeni in preajma, doar niste turisti 'regulamentari' undeva, departe, de dimensiunea unor gandaci, care sigur nu banuiau prin ce trecusem. Il auzeam pe Razvan strigandu-ma de undeva, de sus, dar nu puteam sa-i raspund si nici nu-l vedeam. Tremuram din toate incheieturile si tot ce-mi doream era sa ajung in sa, ca sa pot face restul drumului pe creasta. Intr-un tarziu mi-am venit in fire si am reusit, dar creasta nu era deloc lina, cum mi-o imaginasem: in fata mea se casca o 'scara' uriasa de stanci maro, trantite claie peste gramada, pe care trebuia s-o urc macar pana la Razvan. Initial am vrut sa renunt, dar pana la urma, pipaind fiecare treapta de o mie de ori am reusit sa ajung la el, i-am povestit toata tarasenia si i-am multumit lui Dumnezeu ca sunt vie!


Ce a urmat? N-am atins varful Schaufelspitze, absolut inaccesibil din punctul in care ne aflam, am pierdut si telecabina de intoarcere, nu am mai gasit nici drumul pe care urcase Razvan (ceva mai usor), asa ca am coborat pe un alt versant, alunecand pe zapada printre pietroaie si ridicandu-ne iar, pana am ajuns, epuizati, la statia de telecabina de la 2900m. Acolo am regasit traseul 'clasic' de coborare, care ne-a scos in cateva ore jos. Cu ce m-am ales? Cu o vanataie oribila, care nu s-a vindecat complet nici acum si cu o lectie de viata bine-invatata: nu mergeti pe trasee nemarcate (mai ales intr-o tara straina si pe un munte necunoscut acoperit cu zapada)!

Trebuie sa recunosc ca ingerul meu pazitor a avut mult de furca in ziua aceea, noroc ca a fost pe faza...

11 comentarii:

Anonim spunea...

Ooof ... sper ca ati invatat ceva :) ... vreau sa fiti sanatosi, ca asta e cel mai important lucru!

Anonim spunea...

nu-s'te-ti sanatooooooosi :D chiar ca mare noroc ai avut. Coincidenta e ca pe 17 august e ziua mea :D bad sau good karma?

Mărtutza spunea...

Va multumesc amandurora pentru solidaritate...
@magdici: Eu una ma declar pe deplin multumita!
BTW, Multi ani traiasca bloggerita noastra!

Teodor spunea...

Sunt surprins si in acelasi timp ingrijorat de patania prin care ai trecut. Asta, cu atat mai mult cu cat si Razvan a trecut prin una, e adevarat cand era mult mai tanar. Iar muntele iti este prieten, fie ca esti in tara sau aiurea, numai daca il intelegi. Doamne ajuta!

Anonim spunea...

mda...daca cu Fagarasul te "luam in brate" cu povestea asta eu deja ti-am spus parerea mea: articolul de fatza nu isi are rostul, decat daca cineva va avea de invatzat din el...sub zodia "cumpenei" esti atunci cand ajungi intr-o asemenea situatie fara voia ta, cand conjunctura este de asemenea natura, nu cand ti-o faci cu mana ta...sorry....
adu-ti aminte de un august acum multi ani in care ma vizitai zi de zi la spital...nu cred ca eram de invidiat...
se spune despre munte ca "nu iarta" si o singura greseala, odata , poate fi de ajuns....sa te mai si incapatzanezi sa persisti -asa cum scrii - intr-o greseala pe care realizezi ca o faci, in loc sa abandonezi la timp si sa te intorci, chiar daca varful ramane neatins, nu stiu cum poate fi interpretat...sau poate simtzul meu de precautzie este mai accentuat, deh, tinde sa compenseze indepartarea tineretzii - legea conservarii vietii....
se spune ca primul pas in rezolvarea unei probleme este sa accepti ca ai una, si din cate singura spui, ai identificat deja punctele slabe in "tainele" urcatului pe munte...sper ca teoria pe care ai expus-o sa ti-o si insusesti, desi dupa cate te cunosc...vei fi "cuminte" o perioada...eventual sa-l "cadorisesc" pe cumnatul cu o lesa....
si, asa cum ne invatza maitza sa-i cerem ingerasului: "da-ne Doamne MINTE, sanatate si noroc!"...
de dat, ne-a dat slava Domnului, in traista nu ne poate baga...
cu toata dragostea mea sincera de sora, chiar daca cu pisalogeala de rigoare, intru luare "a'minte" , a ta, unica, omuleasa

Anonim spunea...

PS la cele de mai sus:http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_t_crepuscul_item_76282_vot_0_savepos_1_position_8.html

astept cat de curand sa "publicatzi" si voi...
pooopici

Anonim spunea...

rectificareeeee: http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_t_crepuscul_item_76282_vot_0_savepos_1_position_8.html

nu stiu de ce nu a afisat-o toata mai inainte...

Anonim spunea...

@crinarot: cred ca viata e facuta din bune si din rele, iar unele lucruri ne sunt date: daca am sti dinainte ce ne asteapta la capatul unui drum, sigur nu am lua-o pe acolo! Noi am gresit ca nu am ales traseul marcat si ca ne-am despartit, in rest nu prea aveam ce face, trebuia sa iesim cumva de acolo. Cel mai simplu era sa ajungem in sa, ca sa putem cobori pe alta parte. La un moment dat devenise mai simplu sa mergem inainte, decat sa ne intoarcem... Oricum, in conditiile date, e o minune ca am scapat doar cu o sperietura si o vanataie! In plus, cred ca a impartasi celorlalti din emotiile si experientele tale nu e niciodata fara rost.

Anonim spunea...

Pai,... , ce-ar mai fi de zis? Intrucit spuneai ca seman cu sor'so, sunt de acord cu ce a rostit 'omuleasa' ...
Doamne, ce-o fi fost in mintea ta? Deci, pina la finele anului, poate imi descrii si mie filosofia montaniarzilor...
De ce trebuie sa urci pe munti de nebun, de unul singur, prin intemperii si pericole? Ca sa iti demonstrezi... Ce? Ca poti? Ca rezisti? Ca reusesti? Ce...?
Slava Domnului ca sunteti teferi!
NaShiTaa

Unknown spunea...

Eu dupa aceasta experienta prin care ati trecut am simtit ca experimentez un miracol al prezentei tale printre noi si am simtit fiorul fluxului vital mai puternic. Mana lui Dumnezeu care te prinde la timp. Cred ca asta ai simtit.

Mărtutza spunea...

Frumos spus...intr-adevar I-am simtit prezenta si am avut sentimentul clar ca am fost ocrotita in clipele acelea.