decembrie 21, 2009

Ne dati ori nu ne dati?

A inceput sezonul colindelor...cam devreme, dar, deh, totul se intampla pe repede-nainte in vremurile astea agitate. Hoarde de colindatori iau zilnic cu asalt blocurile: studenti (eventual teologi), tigani, sau pur si simplu copii de scoala.
Ce facem, le deschidem, ca sa intampinam cum se cuvine Craciunul? Sau le strigam prin usa, sadic: "nu primim cu colindul!"
In mod traditional, colindatorii erau asteptati si primiti cu bucurie in casa, cantau o suita de colinde care vesteau nasterea Mantuitorului, apoi erau tratati de catre gazde cu mere, nuci si covrigi (doar suntem in post, nu?). In zona rurala obiceiul inca se mai pastreaza, insa la oras, si mai ales in Bucuresti, ce pretentii mai putem avea la respectarea traditiilor? Vin oamenii, lalaie o cantare, iau banul si pleaca multumiti. N-am incercat sa le dau covrigi, ca nu stiu cum ar reactiona...sincera sa fiu, mi-e si frica!
Deci, ce facem, ne lasam colindati pe scara blocului sau ne vedem de ale noastre si ne ducem la biserica sau la concerte, daca vrem colinde autentice?
Poate am devenit paranoica, dar colindatul pe la blocuri aduce tot mai mult cu o forma de cersetorie mascata...

7 comentarii:

Crenguta spunea...

da' cum reusesc astia sa treaca de interfoane? la mine la tzara nu mai merge treaba cu mere, nuci, biscuiti, acu multi ani cand incerca bunica sa ii rasplateasca astfel pe colindatori, isi lua numai injuraturi :)). cand eram mica mergeam si eu cu colindul/sorcova si chiar nu ma preocupa cum/ce cantam :)) tot castigul era motivul principal pentru care "respectam" obiceiul...

Mărtutza spunea...

Ei, e simplu de pacalit interfonul: fie asteapta sa intre cineva si isi fac si ei loc, fie usa nu se inchide bine; o data am gasit un aurolac batran sforaind, mai bine zis aproape horcaind in holul blocului, a doua zi de Revelion, tolanit pe presurile mai multor locatari colectate de pe la usi...duduia blocul de respiratia lui, nu alta!

mugur spunea...

nu stiu de ce dar parca anul asta numarul colindatorilor a scazut, cel putin in Buzau :-) o fi din cauza frigului?

Mărtutza spunea...

Te asigur ca la Bucuresti n-a scazut deloc! E o afacere profitabila, mai ales pe frigul asta...

Răzvan spunea...

Si a trecut seara de Craciun, iar colindatori nu au fost prea multi..ce zic eu prea multi, nu au fost mai deloc!
Au venit in 2 randuri, niste aschilambici: prima oara o adolescenta de etnie rroma, impreuna cu o fetita mititica (da bine la impresie) si a doua oara 2 pusti, din care unul nici macar nu canta, ci doar vorbea versurile..
Dar ce versuri..nimic din colindele pe care le stiam, abia daca au ingaimat, in ambele cazuri, maxim 4 versuri legate...'un an nou cu bucurie, bla, bla, bla.. la anul si la multi ani!'
E cersetorie curata!

Mărtutza spunea...

@Razvan: Pai in ajunul Craciunului cine mai umbla cu colindul?! Banii trebuie facuti pana atunci...

Răzvan spunea...

Si revin (ca sa corectez impresia lasata de precedentul comentariu :) azi am avut parte de colindatori adevarati, voci frumoasa, colinde orginale: au coborat de la 7, din etaj in etaj, fara sa sune pe la usi. Ei cantau, si cine vroia deschidea, cine nu..asculta prin usa.

Erau de la seminarul catolic.
(si asta ar putea deschide o alta discutie, intotdeauna am crezut ca, catolicii sunt mai, sa zicem, organizati decat ortodocsii...)