decembrie 22, 2009

Arca lui Noe

Apropos de atmosfera din preajma sarbatorilor...
Azi m-am intamplat intr-un autobuz care trebuia sa ma transporte vreo 3 statii, de la Tineretului la Piata Romana. Urc eu bucuroasa ca nu am asteptat deloc in statie, incerc sa-mi gasesc un loc in picioare ;-), cand, deodata, in partea din fata, se aud niste voci rasunatoare care proferau, la niste decibeli in crescendo, un potop de injuraturi, vorbe grele cu puternica tenta rasista (a fost invocat pana si "tiganul de Iliescu, care le-a dat averi tiganilor"!). De fapt, totul pornise de la o banala cearta pe tema inghesuielii, iscata intre un domn in varsta si o doamna de etnie rroma!
Am incercat sa privesc totul cu detasare, amuzandu-ma pe seama lor, fiind mult prea departe de locul incidentului, insa toata scena mi-a lasat un gust amar, caci autobuzul devenise o bomba cu ceas: ticaia tot mai tare, pregatindu-se sa explodeze... La un moment dat, cei doi au trecut de la vorbe la fapte, incaierandu-se dintr-o pozitie care ar fi starnit invidia oricarui contorsionist: domnul de pe scaun si doamna din picioare. Spre norocul nostru, al tuturor, cei doi au coborat la urmatoarea statie...dar au urmat dezbaterile de dupa, care se invarteau in jurul aceleaiasi idei: tiganii sunt hoti si puturosi, dar, sa nu generalizam, ca mai sunt si tigani cumsecade etc.

Intr-o arca a lui Noe ce pluteste in deriva, la 20 de ani de la Revolutie, ducandu-ne spre nicaieri, oamenii nu mai au loc de oameni...

3 comentarii:

Crenguta spunea...

iti recomand scurtmetrajul asta care a luat premiul la Cannes:

partea 1:
http://www.youtube.com/watch?v=MSIH15Uto-0

partea 2:
http://www.youtube.com/watch?v=uYHCdeaRkF4

Mărtutza spunea...

Multumesc! Decupat din viata...dar oare real? Intr-adevar, sunt oameni si...oameni?!

Răzvan spunea...

Of course it's real. Oamenii buni sunt oameni rai si oamenii rai sunt oameni buni :-)
Ceea ce vreau sa zic este ca nu stii nici macar despre tine insuti, pana nu te pune viata intr-o situatie limita..